Projek Pertanian dengan UPM

Salah satu inisiatif ekonomi Yayasan Ar-Raudhah adalah projek pertanian yang kami lakukan dengan komuniti Pursat di Kemboja. Inisiatif ini telah dimulakan pada bulan Jun 2013 di mana rakan kongsi kami dari UPM telah membawa 30 pelajar dan pakar universiti untuk mendedahkan orang-orang di masyarakat dengan teknik dan teknologi terkini dalam pertanian.

Sebilangan latihan yang kami berikan adalah menghasilkan kompos dari sisa dapur, najis dan jerami. Selain itu, masyarakat juga diajar menanam sayur-sayuran seperti cili, kacang panjang, petola dan beberapa yang lain. Ini bertujuan untuk membantu masyarakat menjana pendapatan selain untuk penggunaan mereka sendiri. Aktiviti ini mendapat liputan khas di Buletin Utama, TV3 yang telah menyiarkan program ini pada bulan Jun 2013.

Menyusuli projek pertanian ini, usaha juga dilakukan untuk menghasilkan cendawan yang melibatkan 50 orang peserta dari populasi Muslim Kemboja. Kami di Yayasan Ar-Raudhah telah bekerjasama dengan sebuah NGO di Kemboja kemudiannya untuk melatih dan melaksanakan projek penanaman cendawan di 10 kampung di wilayah Pursat, Kemboja.

Kongsi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Catatan Berkaitan