Search
Close this search box.

100% wang anda membantu keluarga Muslim di Kemboja

Anda boleh mengubah kehidupan keluarga di Pursat hari ini. Kami membina Pusat Islam Pursat untuk membantu hampir 60 kampung dan 20,000 umat Islam. 3 daripada 10 keluarga di Pursat hanya tinggal dengan KR2,367 (USD 0,59 / RM 2,40) setiap hari. Kami menjalankan misi untuk menolong mereka.

Kisah Komuniti Pursat

Sejak 2008, kami turun dan menyaksikan betapa mengerikan keadaan mereka: kebanyakan mereka masih tidak dapat membaca, anak-anak tidak bersekolah dan mereka hidup dalam kemiskinan. Mereka juga menyimpan daging Qurban untuk di makan sedikit demi sedikit untuk stok sepanjang tahun. Kami memilih Pursat sebagai pusat kerana tidak ada atau sangat sedikit bantuan yang dihulurkan kepada penduduk di sana. Oleh itu, Ar-Raudhah menubuhkan pejabat Ar-Raudhah Foundation Cambodia di Pursat untuk memberikan bantuan sosial bulanan kepada sekolah-sekolah Muslim dan mempromosikan aktiviti tahunan Qurban di daerah-daerah Pursat yang miskin ini.

Dari situ kami mula membina Komuniti Islam Pursat untuk membantu mereka membina komuniti mereka. Dari program Qurban, kami menyedari bahawa kami harus melakukan lebih banyak perkara, bukan hanya untuk komuniti Pursat tetapi juga untuk komuniti Muslim lain di Kemboja. Pursat adalah salah satu daripada 6 bandar Islam di Kemboja selain Kampong Cham, Kampot, Battambang, Kandal dan Kampong Chhnang. Namun kampung-kampung ini terpisah jauh dan menjadikannya lebih sukar untuk dijangkau dan menolong mereka. Sebilangan besar tempat berada di kawasan luar bandar yang jauh dari bandar dan mereka tidak mendapat bantuan di luar kawasan mereka.

Yayasan Ar-raudhah telah mula mengembangkan aktiviti sosial di Kemboja pada tahun 2008. Antara aktiviti yang telah kami jalankan ialah Qurban dan bantuan kemanusiaan ke beberapa kampung Islam di Wilayah Pursat. Kami juga bekerjasama dengan NGO, surau dan institusi pengajian tinggi dari Malaysia untuk menjalankan program usaha sama untuk membantu penduduk di sana.

Tetapi kami belum selesai. Kami perlukan bantuan anda.
Inilah cara anda boleh terlibat.

Sosial

Kami membina asrama untuk pelajar dan orang-orang di sana untuk tinggal. Oleh kerana jarak dari kampung-kampung Muslim berjauhan, kami berharap asrama ini sekurang-kurangnya dapat menampung pelancong ketika diperlukan.

Pendidikan

Inti utama Pusat Islam Pursat adalah sekolah tahfiz. Ini sangat penting untuk membantu masyarakat Islam di Kemboja dengan asas Islam yang komprehensif dan lebih baik. Sekolah ini juga akan membantu masyarakat membaca dan menulis, oleh itu, mereka dapat memperbaiki diri.

Ekonomi

Untuk mengekalkan kehidupan di sana, kami telah mula membangun kilang roti dan air mineral untuk mereka di sana. Kami juga merancang untuk menanam ladang di kawasan ini. Inisiatif ini sekurang-kurangnya dapat membantu mereka mempertahankan kehidupan mereka sendiri.

Dakwah

Orang Cham memerlukan bimbingan yang konsisten untuk mereka mengetahui dan memahami Islam dengan lebih baik. Kami berharap dengan Pusat Islam ini, kami dapat insyaAllah mengupah ustaz di sana untuk membantu tinggal bersama mereka dan mengajar mereka setiap hari.

Perkembangan

Alhamdulillah, pembinaan Pusat Islam Pursat telah dimulakan sejak tahun 2014. Projek ini melibatkan pembinaan:

  • Sebuah masjid yang boleh memuatkan 500 orang.
  • Sebuah madrasah tahfiz yang akan menyediakan bilik belajar dan asrama untuk 200 orang.
  • Bilik kuliah untuk pembelajaran Bahasa Arab, Al-Quran dan kelas lain.
  • Pusat latihan kemahiran hidup dalam bidang pertanian, latihan vokasional dan bidang lain yang berkaitan.
  • Pusat sumber Islam atau perpustakaan.
  • Asrama untuk pelawat.
  • Kediaman untuk kakitangan.
  • Kafe, kantin atau restoran.
  • Pejabat pentadbiran.
  • Klinik.

Adalah menjadi tujuan kami di Yayasan Ar-Raudhah untuk membina Pusat Islam ini sebagai pusat pertemuan bagi seluruh masyarakat Islam di Wilayah Pursat. Kami berharap Pusat Islam Pursat dapat menjadi titik awal bagi mereka untuk memiliki pemahaman dan penghayatan Islam yang lebih baik serta meningkatkan taraf hidup mereka. Ini sejajar dengan ajaran Islam yang mempercayai perkembangan seimbang antara aspek rohani dan jasmani.

Salah satu kebahagiaan kami melalui projek Pursat selama ini adalah kami dapat mengumpulkan bantuan dari 10 surau setiap tahun. Setiap surau ini akan mengumpulkan Qurban mereka sendiri dari kariah mereka sebelum hari Qurban dan menyebarkan sendiri berita tersebut. Mesej telah tersebar luas dan melibatkan bukan sahaja kami di Yayasan Ar-Raudhah, tetapi orang-orang di sini di Malaysia.