Search
Close this search box.

Latar Belakang

Tentang Kami

Latar Belakang

Yayasan Ar-Raudhah, sebelumnya dikenal sebagai Tabung Kemanusiaan Nusantara. Ditubuhkan pada tahun 2004, fokus kami adalah terutamanya untuk membantu masyarakat di nusantara – yang merangkumi Indonesia, Kemboja, Malaysia dan negara-negara lain. Kami meneruskan aktiviti kami dengan dana sendiri yang diperoleh dari pelaburan kami ke beberapa industri seperti ICT, makanan dan hartanah. Alhamdulillah, hari ini kami telah membina dan menubuhkan tiga sekolah Tahfidz di Acheh, Medan, dan Kelantan, dan juga Pusat Islam dan kilang roti di Pursat, Kemboja. Kami telah terlibat dengan beberapa bantuan bantuan bencana, menganjurkan Qurban setiap tahun dan banyak lagi.

Pengalaman kami dalam membantu anak-anak yatim akibat Tsunami di Acheh pada tahun 2006 telah membuat kami menyedari perlunya lebih strategik dan teratur dalam memberikan bantuan dan dalam membantu para penerima bantuan. Dari sana, kami mula memperluas dan memikirkan semula cara kami menolong orang lain.

Untuk membiayai semua aktiviti kami, kami mula melabur dalam perniagaan, mulai tahun 2015. Industri yang kami laburkan adalah ICT, pembinaan, dan makanan. Ini telah membantu kita untuk berdikari dan lebih berdikari.

Sepanjang perjalanan ini, kami telah bertemu dan bekerjasama dengan banyak NGO lain, badan pelajar dan sukarelawan perubatan yang membentuk usaha kami di seluruh Nusantara, untuk membantu orang yang menderita atau memerlukan.

Falsafah Kami

Kami percaya bahawa menolong orang lain dalam Islam mendorong kita untuk memberikan yang terbaik. Falsafah memberi bukan secara hanya memberi ikan sahaja, kami mengajarnya cara memancing. Daripada memberikan sumbangan sekali sahaja, kami menyediakan latihan, membina dan membina semula rumah dan sekolah mereka, dan berkongsi beban mereka. Itulah sebabnya kami menggunakan simbol pancing di logo kami untuk menangkap niat itu. 5 batang pancing dalam logo Yayasan Ar-Raudhah menyajikan 5 rukun Islam, kerana itu adalah tiang asas penting untuk dipenuhi sebagai Muslim.

Visi & Misi

Visi utama kami adalah menjadi NGO yang holistik dan bersepadu yang dapat memacu pembangunan ummah yang holistik di Nusantara.

Misi kami adalah untuk mendorong pengembangan komuniti yang prihatin dan tegas dalam usaha rendah hati kami untuk membangunkan ummah yang lebih progresif berdasarkan prinsip moral, pengetahuan dan praktikal Islam.