Search
Close this search box.

Qurban di Cambodia 2019

Pada 11 hingga 15 Ogos 2019 yang lalu, Yayasan Ar-Raudhah bersama 27 sukarelawan dari pelbagai agensi telah bekerjasama untuk menganjurkan Qurban untuk Muslim Kemboja untuk Idul Adha untuk membantu 150 keluarga di wilayah Pursat dan Battambong. Di sana kami lebih 80 kampung kecil yang berada di bawah 2 wilayah ini. Jumlah lembu untuk Qurban dan Aqiqah untuk tahun ini adalah 377 sementara 11 ekor untuk kambing. Wilayah Pursat terletak sekitar 250 km jauhnya dari Phnom Penh, dengan sekitar 500,000 umat Islam. Qurban ini adalah salah satu usaha Yayasan Ar-Raudhah dalam membantu umat Islam di Pursat sejak 2009.

Kami bersyukur kerana mempunyai pelbagai agensi yang telah bekerjasama. Agensi yang terlibat adalah Hospital Selayang, Institut Latihan Perhutanan (FRIM), Jabatan KIMIA Malaysia, Sekolah Menengah Agama Putrajaya (SMAPUTRA), Sekolah Menengah Kebangsaan Abu Bakar Baginda, 9 surau di sekitar Bandar Baru Bangi, 2 masjid di Bandar Baru Bangi, 1 surau dari Kajang dan 1 surau dari Selayang.

Kami juga memberi keluarga beberapa bahan makanan seperti minyak masak dan beras untuk keperluan dapur mereka. Bantuan Muslim lain yang juga kami usahakan adalah Pusat Islam Pursat yang masih dalam pembangunan. Hubungi kami sekiranya anda berminat untuk membantunya bersama.

Kongsi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Catatan Berkaitan