Bantuan Kemanusiaan di Kemboja

Sejak tahun 2009, Yayasan Arraudhah telah memulai program misi kemanusiaan di Kemboja yang berada di sekitar wilayah Pursat, sekitar 250 km dari Phnom Penh, dengan sekitar 500,000 umat Islam. Bantuan kemanusiaan ini melibatkan 12 perkampungan Muslim yang banyak memanfaatkan surau, keluarga miskin dan juga pelajar.

Selain bantuan kemanusiaan, Yayasan Arraudhah juga telah melaksanakan program untuk memperkasakan masjid dan surau di wilayah ini. Ini termasuk memberi bantuan bulanan untuk mengupah seorang ustaz dan dai ’untuk menjalankan aktiviti keagamaan dan kelas fardu ain di 12 masjid.

Kami juga menyediakan kemudahan mencuci, memperbaiki sistem penguat suara, bekalan elektrik melalui sistem tenaga suria di beberapa masjid di sana. Selain itu kami juga membeli sebidang tanah untuk tanah perkuburan Islam di wilayah Pursat Kemboja.

Kongsi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Catatan Berkaitan

Pelancaran Kelas Mengaji Al-Quran Al-Mahir

Kelas Mengaji Al-Mahir, Program Kerjasama Surau Al-Madani & Yayasan Arraudhah. Syukur kehadrat Allah swt, Yayasan Arraudhah telah melancarkan kelas mengaji asas Iqra & Al-Quran bagi

PROJEK TANAMAN PADI PURSAT KEMBOJA TAHUN 2022

Alhamdulillah Wa Syukurillah, Projek tanaman padi yang diusahakan oleh tenaga pengajar dan pelajar-pelajar Madrasah Tahfiz Al-Quran Arraudhah (Yayasan Arraudhah) di Pursat Kemboja telah memberikan kejayaan