Bantuan Kemanusiaan di Kemboja

Sejak tahun 2009, Yayasan Arraudhah telah memulai program misi kemanusiaan di Kemboja yang berada di sekitar wilayah Pursat, sekitar 250 km dari Phnom Penh, dengan sekitar 500,000 umat Islam. Bantuan kemanusiaan ini melibatkan 12 perkampungan Muslim yang banyak memanfaatkan surau, keluarga miskin dan juga pelajar.

Selain bantuan kemanusiaan, Yayasan Arraudhah juga telah melaksanakan program untuk memperkasakan masjid dan surau di wilayah ini. Ini termasuk memberi bantuan bulanan untuk mengupah seorang ustaz dan dai ’untuk menjalankan aktiviti keagamaan dan kelas fardu ain di 12 masjid.

Kami juga menyediakan kemudahan mencuci, memperbaiki sistem penguat suara, bekalan elektrik melalui sistem tenaga suria di beberapa masjid di sana. Selain itu kami juga membeli sebidang tanah untuk tanah perkuburan Islam di wilayah Pursat Kemboja.

Kongsi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Catatan Berkaitan

Program Sumbangan Kepada Pelajar Madrasah

Program Sumbangan Serban, Jubah kepada Para Pengajar Madrasah serta Pelajar Lelaki & Kelengkapan Pelajar Perempuan Madrasah Tahfiz Al-Quran Walhadis Ar-Raudhah Kampong Svay Pak

Qurban di Kambodia 2019

Pada 11 hingga 15 Ogos 2019 yang lalu, Yayasan Arraudhah bersama 27 sukarelawan dari pelbagai agensi telah bekerjasama untuk menganjurkan Qurban untuk Muslim Kemboja untuk

Qurban Nusantara

Program ini dianjurkan oleh Yayasan Arraudhah, sejak tahun 2007. Program ini melibatkan beberapa negara seperti Padang dan Aceh di Indonesia dan juga di Pursat, Kemboja.