Search
Close this search box.

Tabung Sumbangan Pembinaan Pusat Islam di Pursat, Kemboja

3 daripada 10 keluarga di Pursat hanya tinggal dengan USD 0.59 / RM 2.40 setiap hari. Kami menjalankan misi ini untuk menolong mereka.

Kisah Komuniti Pursat

Sejak tahun 2008, kami telah melihat dan menyaksikan betapa sedihnya keadaan mereka: kebanyakan daripada mereka masih tidak dapat membaca, anak-anak tidak bersekolah dan mereka hidup dalam kemiskinan. Malah mereka menyimpan daging Qurban yang diterima sehingga terpaksa dimakan sedikit demi sedikit untuk stok sepanjang tahun. Kami memilih Pursat sebagai pusat kerana tidak ada atau sangat sedikit bantuan yang dihulurkan kepada penduduk di sana. Ar-Raudhah dengan demikian telah menetapkan pejabat Yayasan Kemboja Ar-Raudhah di Pursat untuk memberikan bantuan sosial bulanan kepada sekolah-sekolah muslim dan mempromosikan aktiviti qurban tahunan di daerah-daerah miskin ini.

Sejak itu, kami mula membina Komuniti Islam Pursat untuk membantu mereka membina komuniti mereka. Dari program Qurban, kami menyedari bahawa kami harus melakukan lebih banyak perkara, bukan hanya untuk komuniti Pursat tetapi juga untuk komuniti Muslim lain di Kemboja. Pursat adalah salah satu daripada 6 bandar Islam di Kemboja selain Kampong Cham, Kampot, Battambang, Kandal dan Kampong Chhnang. Namun kampung-kampung ini terpisah jauh dan menjadikannya lebih sukar untuk dijangkau dan menolong mereka. Sebilangan besar tempat berada di kawasan luar bandar yang jauh dari bandar dan mereka tidak mendapat bantuan di luar kawasan mereka.
Yayasan Ar-raudhah telah mula mengembangkan aktiviti sosial di Kemboja pada tahun 2008. Antara aktiviti yang telah kami jalankan ialah Qurban dan bantuan kemanusiaan ke beberapa kampung Islam di Wilayah Pursat. Kami juga bekerjasama dengan NGO, surau dan institusi pengajian tinggi dari Malaysia untuk menjalankan program usaha sama untuk membantu penduduk di sana.

“Tetapi misi ini belum selesai. Kami perlukan bantuan anda.
Inilah peluang untuk anda menyumbang bersama kami.”

Pendidikan

Intipati utama Pusat Islam Pursat adalah madrasah tahfiz. Ini sangat penting untuk membantu masyarakat Islam di Kemboja dengan asas Islam yang komprehensif dan lebih baik. Sekolah ini juga akan membantu masyarakat untuk membaca dan menulis. Oleh itu, mereka dapat memperbaiki diri.

Sosial

Kami sedang membina asrama untuk pelajar dan orang tempatan di sana untuk menetap. Oleh kerana jarak dari perkampungan Muslim ini berjauhan, kami berharap asrama ini sekurang-kurangnya dapat menampung pelancong ketika diperlukan.

Dakwah

Orang Cham memerlukan bimbingan yang konsisten untuk mereka mengetahui dan memahami Islam dengan lebih baik. Kami berharap dengan Pusat Islam ini, kami telah berusaha untuk mengupah ustaz di sana untuk membantu mereka dan mengajar mereka setiap hari.

Ekonomi

Untuk mengekalkan kehidupan seharian di sana, kami telah mula membangunkan kilang roti dan air mineral untuk mereka di sana. Kami juga merancang untuk menanam ladang di kawasan ini. Inisiatif ini sekurang-kurangnya dapat membantu mereka mempertahankan kehidupan mereka sendiri.