Dakwah Kepada Masyarakat Jahid

5% daripada 500, 000 komuniti Jahid Muslim adalah Muslim yang tidak beramal kerana mereka tinggal berjauhan dan mereka tidak mempunyai kuasa agama untuk membimbing mereka. Ketika kami berjumpa dengan mereka pada 25 November 2015, mereka mengaku sebagai seorang Muslim walaupun kebanyakan dari mereka masih tahu sedikit tentang Islam. Kami di Yayasan Arraudhah telah berada di sana selama beberapa hari untuk menolong mereka, dalam mengajar mereka lebih banyak mengenai aqidah di beberapa kampung di Kauntnoat, Pursat. Kami juga berkesempatan untuk menyumbangkan beberapa pengetahuan untuk meningkatkan cara hidup mereka.

Ini merupakan tahun kelima bagi kami untuk berada di sana untuk menolong mereka sejak 2010. Sejak itu, kami terlibat dengan komuniti Pursat seperti sumbangan wang, bantuan Ramadhan, pembinaan telaga air dan lain-lain. Kami juga mengupah seorang Ustaz untuk membimbing mereka secara dekat dalam mempraktikkan Islam.

Kongsi:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Catatan Berkaitan

Program Sumbangan Kepada Pelajar Madrasah

Program Sumbangan Serban, Jubah kepada Para Pengajar Madrasah serta Pelajar Lelaki & Kelengkapan Pelajar Perempuan Madrasah Tahfiz Al-Quran Walhadis Ar-Raudhah Kampong Svay Pak

Qurban di Kambodia 2019

Pada 11 hingga 15 Ogos 2019 yang lalu, Yayasan Arraudhah bersama 27 sukarelawan dari pelbagai agensi telah bekerjasama untuk menganjurkan Qurban untuk Muslim Kemboja untuk

Qurban Nusantara

Program ini dianjurkan oleh Yayasan Arraudhah, sejak tahun 2007. Program ini melibatkan beberapa negara seperti Padang dan Aceh di Indonesia dan juga di Pursat, Kemboja.